Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
(6)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
(3)
Autor
Budzyk Konrad
(1)
Danielson Lisa
(1)
Kuczek Robert
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Mueller-Pawlak Carolin
(1)
Ochman Paweł
(1)
Przybyszewska Maria (gastronomia)
(1)
Rokicka Alicja
(1)
Sturis Dionisios
(1)
Szopa Iwona
(1)
Wolański Robert
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Temat
Polska
(1613)
Poezja polska
(1543)
Literatura polska
(1430)
Kobieta
(1419)
Literatura dziecięca polska
(1301)
Kuchnia wegetariańska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1273)
Rodzina
(700)
Zabójstwo
(651)
Zwierzęta
(576)
Przyjaźń
(572)
Dziecko
(541)
Śledztwo i dochodzenie
(527)
Miłość
(518)
Żydzi
(501)
Literatura dziecięca amerykańska
(463)
Opowiadanie dziecięce polskie
(450)
Magia
(444)
Tajemnica
(430)
Relacje międzyludzkie
(428)
Literatura
(410)
Psy
(406)
Policjanci
(404)
Lektura szkolna
(398)
Literatura młodzieżowa polska
(393)
Sztuka
(385)
Język polski
(383)
Uczucia
(383)
Wielkopolska
(363)
Boże Narodzenie
(338)
Dzieci
(328)
Książki dla małych dzieci
(326)
Osoby zaginione
(321)
Poezja dziecięca polska
(321)
Kultura
(320)
Koty
(315)
Historia
(313)
Polityka
(311)
Powieść niemiecka
(310)
Powieść rosyjska
(308)
Życie codzienne
(288)
Filozofia
(286)
Wychowanie w rodzinie
(285)
Przestępczość zorganizowana
(281)
Publicystyka polska
(279)
Dziewczęta
(278)
Nastolatki
(278)
Przedsiębiorstwo
(269)
Dramat polski
(259)
Literatura młodzieżowa angielska
(257)
Dziennikarze
(240)
Seryjni zabójcy
(237)
Opowiadanie polskie
(236)
Pamiętniki polskie
(236)
Pisarze polscy
(231)
Wojsko
(231)
Ludzie a zwierzęta
(224)
Małżeństwo
(222)
Politycy
(220)
Podróże
(218)
Wojna
(215)
Trudne sytuacje życiowe
(213)
Arystokracja
(212)
Uczniowie
(212)
Rodzeństwo
(211)
Stosunki interpersonalne
(211)
Uprowadzenie
(210)
Odżywianie
(209)
Fantastyka
(206)
Zarządzanie
(206)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(201)
Powieść młodzieżowa polska
(198)
Opowiadania polskie
(195)
Wojna 1939-1945 r.
(194)
Prywatni detektywi
(193)
Śmierć
(193)
Język angielski
(192)
Sekrety rodzinne
(192)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(188)
Literatura dziecięca
(187)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(187)
Literatura dziecięca niemiecka
(185)
Pisarze
(184)
Samorealizacja
(181)
Matematyka
(180)
Terroryzm
(178)
Poszukiwania zaginionych
(173)
Wybory życiowe
(173)
Młodzież
(172)
Psychoterapia
(172)
Fizyka
(170)
Teatr polski
(167)
Wychowanie
(166)
Aktorzy
(165)
Koń
(164)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(164)
Muzyka
(164)
Władcy
(164)
Kucharstwo
(161)
Mężczyzna
(160)
Osobowość
(160)
Temat: miejsce
Grecja
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Medycyna i zdrowie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty : 76 prostych i inspirujących przepisów / Konrad Budzyk. - Kraków : Znak, 2021. - 208, [2] strony : fotografie kolorowe ; 26 cm.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci. Gandalf.com.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta ketogeniczna nie tylko dla mięsożerców? Tak! Poznaj aż 100 prostych keto przepisów na dania bez mięsa! Wegańskie curry kokosowe, zapiekanka z tofu i fasolką szparagową, dyniowe muffinki, keto sernik, naleśniki z masłem migdałowym. To tylko kilka keto dań, które będziesz kosztował. Autorka, dietetyczka i trenerka fitness, odkryje przed tobą zasady wegetariańskiej diety ketogenicznej, a także udzieli ci wielu prostych wskazówek dotyczących wprowadzenia organizmu w stan ketozy. 14-dniowy plan posiłków oraz listy zakupów pozwolą ci łatwo przeprowadzić keto adaptację. Jak szybko schudnąć? Jak zlikwidować stany zapalne i mgłę mózgową? Odpowiedzią jest wegetariańska dieta ketogeniczna! Dieta keto bez mięsa – spróbuj, zakochaj się i chudnij!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. W książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
"Roślinna kuchnia regionalna" to książka dla miłośników kulinariów oraz dla osób, które interesują się ciekawostkami z otaczającego nas świata. Książka przedstawia nieco inne spojrzenie na kuchnię - dziś cenimy sobie dania mięsne, a jednak rośliny już od wieków pełniły ważną rolę w przygotowywanych posiłkach. Czy potrafimy wrócić do naszych korzeni kulinarnych i całkowicie zmienić swoją dietę? Kulinarna podróż po wszystkich zakątkach Polski stanowi niezwykle przyjemne doznanie, które często samym opisem pobudza kubki smakowe. Proste i tanie składniki są korzystne nie tylko dla naszego portfela, ale również dla zdrowia. Właśnie dlatego dawna kuchnia polska obfitująca w produkty roślinne gwarantowała zdrowie i siły witalne, szczególnie w niższych warstwach społecznych, gdzie mięso było rarytasem. W książce "Roślinna kuchnia regionalna" można odkryć wiele zapomnianych dań, które zachwycają smakiem. Czytelnik poznaje historię polskiej kuchni regionalnej, na którą wpływ miały warunki przyrodnicze, sytuacja polityczna czy położenie geograficzne. Warto się dowiedzieć, czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu oraz jak smakują inne, niezwykłe polskie dania. Okazuje się, że wiele z nich jest wegańskich już od stuleci. Książka "Roślinna kuchnia regionalna" to pozycja, którą można potraktować jako zbiór ciekawostek o naszej rodzimej kuchni. Tematyka niezwykle popularna zachęca do sięgnięcia po książkę, która napisana żywym językiem stanowi przyjemną lekturę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dobra książka : wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny / Marysia Przybyszewska. - Wydanie I. - Warszawa : Cyranka, 2022. - 231, [9] stron : ilustracje ; 28 cm.
To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech – jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319 stron : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
na okładce : Odporność na cały rok.
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. [od Autora]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej