Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(10)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(24)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
(10)
Biblioteka Główna Czytelnia
(2)
Biblioteka Główna Cymelia
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(9)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
(3)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
(3)
Filia nr 7 Czytelnia
(1)
Autor
Bąk Jolanta
(1)
Demaria Kevin
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Gessler Magda
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Iwaszkiewicz Maria
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Karolak Grażyna
(1)
Kasprzycka Marzenna
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Ochman Paweł
(1)
Owoczyńska Aniela
(1)
Reda Anna
(1)
Rumińska Anna Maria
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia
(1)
Szloser Marta
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Tomkowski Jan
(1)
Wolański Robert
(1)
Wróblewski Szymon
(1)
Włodarczyk Anna
(1)
Zachariasiewicz Bruno
(1)
Ładocha Daria
(1)
Śmigielska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(4)
1910 - 1919
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1901-1914
(1)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Polska
(1613)
Poezja polska
(1543)
Literatura polska
(1430)
Kobieta
(1406)
Literatura dziecięca polska
(1301)
Kuchnia polska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1266)
Rodzina
(693)
Zabójstwo
(647)
Zwierzęta
(574)
Przyjaźń
(569)
Dziecko
(541)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Miłość
(513)
Żydzi
(501)
Literatura dziecięca amerykańska
(463)
Opowiadanie dziecięce polskie
(450)
Magia
(444)
Relacje międzyludzkie
(422)
Tajemnica
(421)
Literatura
(410)
Psy
(403)
Policjanci
(400)
Lektura szkolna
(398)
Literatura młodzieżowa polska
(393)
Sztuka
(385)
Język polski
(383)
Uczucia
(382)
Wielkopolska
(363)
Boże Narodzenie
(338)
Dzieci
(328)
Książki dla małych dzieci
(326)
Poezja dziecięca polska
(321)
Kultura
(320)
Osoby zaginione
(315)
Historia
(313)
Koty
(313)
Polityka
(310)
Powieść niemiecka
(310)
Powieść rosyjska
(308)
Życie codzienne
(287)
Filozofia
(286)
Wychowanie w rodzinie
(285)
Publicystyka polska
(279)
Przestępczość zorganizowana
(278)
Dziewczęta
(275)
Nastolatki
(273)
Przedsiębiorstwo
(268)
Dramat polski
(259)
Literatura młodzieżowa angielska
(257)
Dziennikarze
(240)
Opowiadanie polskie
(236)
Pamiętniki polskie
(236)
Seryjni zabójcy
(235)
Pisarze polscy
(231)
Wojsko
(231)
Ludzie a zwierzęta
(224)
Małżeństwo
(220)
Politycy
(220)
Podróże
(216)
Wojna
(215)
Trudne sytuacje życiowe
(212)
Uczniowie
(212)
Stosunki interpersonalne
(211)
Arystokracja
(210)
Uprowadzenie
(210)
Odżywianie
(209)
Rodzeństwo
(209)
Fantastyka
(206)
Zarządzanie
(206)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(201)
Powieść młodzieżowa polska
(198)
Opowiadania polskie
(195)
Wojna 1939-1945 r.
(194)
Język angielski
(192)
Prywatni detektywi
(192)
Śmierć
(192)
Sekrety rodzinne
(189)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(188)
Literatura dziecięca
(187)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(187)
Literatura dziecięca niemiecka
(185)
Pisarze
(184)
Samorealizacja
(181)
Matematyka
(180)
Terroryzm
(178)
Młodzież
(172)
Psychoterapia
(172)
Fizyka
(170)
Poszukiwania zaginionych
(170)
Wybory życiowe
(170)
Teatr polski
(167)
Wychowanie
(166)
Aktorzy
(165)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(164)
Muzyka
(164)
Władcy
(164)
Koń
(163)
Kucharstwo
(161)
Osobowość
(160)
Film polski
(159)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gmina Przygodzice (woj. wielkopolskie, pow. ostrowski)
(1)
Raszków (woj. wielkopolskie, pow. ostrowski, gm. Raszków ; okolice)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Przepisy kulinarne
(5)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Wielka encyklopedia kuchni polskiej / współaut. Jolanta Bąk. - Bielsko-Biała : Dragon, cop. 2012. - 605 s. : fot. kolor. ; 34 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Polska / Mirek Drewniak. - Bielsko-Biała : Pascal, cop. 2006. - 157 s. : fot. kolor. ; 25 cm.
(Przewodnik Kulinarny)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173 s. : fot. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka zaczerpnęła przepisy, anegdoty i opowieści rodzinne z trzech wcześniejszych publikacji: "Gawędy o przyjęciach" (1975), "Z moim ojcem o jedzeniu" (pierwsze wydanie z 1980 roku), "Gawędy o jedzeniu" (2009).
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W R 94(438) (1 egz.)
Biblioteka Główna Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C R 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W R 64, C R 64 (2 egz.)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Reg. (1 egz.)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. C Reg. (1 egz.)
Filia nr 7 Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska tradycyjna / Marzenna Kasprzycka. - Warszawa : Ex Libris, 2002. - 719 s., [28] k. tabl. : fot. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kuchnia polska / Daria Ładocha. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 287, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
"Roślinna kuchnia regionalna" to książka dla miłośników kulinariów oraz dla osób, które interesują się ciekawostkami z otaczającego nas świata. Książka przedstawia nieco inne spojrzenie na kuchnię - dziś cenimy sobie dania mięsne, a jednak rośliny już od wieków pełniły ważną rolę w przygotowywanych posiłkach. Czy potrafimy wrócić do naszych korzeni kulinarnych i całkowicie zmienić swoją dietę? Kulinarna podróż po wszystkich zakątkach Polski stanowi niezwykle przyjemne doznanie, które często samym opisem pobudza kubki smakowe. Proste i tanie składniki są korzystne nie tylko dla naszego portfela, ale również dla zdrowia. Właśnie dlatego dawna kuchnia polska obfitująca w produkty roślinne gwarantowała zdrowie i siły witalne, szczególnie w niższych warstwach społecznych, gdzie mięso było rarytasem. W książce "Roślinna kuchnia regionalna" można odkryć wiele zapomnianych dań, które zachwycają smakiem. Czytelnik poznaje historię polskiej kuchni regionalnej, na którą wpływ miały warunki przyrodnicze, sytuacja polityczna czy położenie geograficzne. Warto się dowiedzieć, czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu oraz jak smakują inne, niezwykłe polskie dania. Okazuje się, że wiele z nich jest wegańskich już od stuleci. Książka "Roślinna kuchnia regionalna" to pozycja, którą można potraktować jako zbiór ciekawostek o naszej rodzimej kuchni. Tematyka niezwykle popularna zachęca do sięgnięcia po książkę, która napisana żywym językiem stanowi przyjemną lekturę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dla polskich gospodyń. Najnowsza kuchnia warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych potraw od najskromniejszych do najwykwintniejszych. Potrawy mięsne, rybne, mączne - pieczenie ciast - soki - konfitury, zapasy spiżarniane i porządki domowe oraz dyspozycję obiadów na cały rok. Ułożyła Aniela Owoczyńska. Kuchnia Warszawy, choć dziś trochę zapominana, jeszcze przed wojną była ogromnym tyglem licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Dziś na warszawskie potrawy składa się dawny jadłospis mazowieckiej szlachty, robotników z Pragi i Mokotowa, żydowskich kupców oraz polskiej arystokracji. Tradycyjna kuchnia warszawska ulegała wpływom rozmaitych kultur i wytworzyła przeróżne swoje wersje. Na potrawy jadane w stolicy wpływ miały różne narody (Żydzi, Ormianie, Francuzi), ale również różne klasy i warstwy społeczne. Inne posiłki jadał warszawski proletariat wielkoprzemysłowy, inne potrawy jadała elita finansowa czy intelektualna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Cymelia
Informacja o dostępności u bibliotekarza: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycyjne polskie specjały / wyb. Anna Reda. - Warszawa : Prószyński i S-ka, cop. 2013. - 175 s. : fot. kolor ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce wyłącznie błędny ISBN, prawidłowy ustalony na podstawie serwisu e-ISBN.
W październiku 2022 r. ukazała się książka "Patriotyzm kulinarny jako ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny", podsumowującą projekt edukacyjny pod podobną nazwą. Jest to publikacja o tematyce kulinarno-ogrodniczej, łącząca cechy reportażu powarsztatowego, książki kucharskiej i poradnika ogrodniczego (permakulturowego). Opisuje przebieg projektu, w którym uczestniczyło 50 członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, na który składały się warsztaty kulinarne, ogrodnicze i zielarskie a także wizyty studyjne poświęcone kuchni tradycyjnej. Autorami książki są trenerzy prowadzący warsztaty kulinarne - Anna Rumińska oraz permakulturowe - Bruno Zachariasiewicz. Projekt został sfinansowany ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Realizatorem było Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Informacja o dostępności u bibliotekarza: sygn. W R 64 (1 egz.)
Biblioteka Główna Czytelnia
Informacja o dostępności u bibliotekarza: sygn. C R 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W R (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: o życiu na wsi, gotowaniu i miłości.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki kulinarnemu przewodnikowi Natalii Sosin-Krosnowskiej. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" radzą na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia tradycyjna / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2009. - 344 s. : il. (gł. kolor.) ; 27 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Retro kuchnia / Anna Włodarczyk. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2017. - 315, [5] stron : ilustracje ; 30 cm.
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Na okładce: Zapraszamy do przedwojennej kuchni i spiżarni wypełnionych po brzegi pysznościami!
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku - topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, "zupę nic", pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej