Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
Placówka
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
(10)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
(2)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
(3)
Autor
De Blasi Marlena
(2)
Brunetti Ilaria
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa
(1)
Chojnowski Karol
(1)
D'Acampo Gino
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto
(1)
Fort Matthew
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kieżun Bartek
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Kostioukovitch Elena
(1)
Malina Dorota
(1)
Oliver Jamie
(1)
Pierini Alessandra
(1)
Rokicka Alicja
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Solier Stephane
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Viestad Andreas
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Whitaker Kate
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Polska
(1613)
Poezja polska
(1543)
Literatura polska
(1430)
Kobieta
(1412)
Literatura dziecięca polska
(1301)
Kuchnia włoska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1269)
Rodzina
(695)
Zabójstwo
(649)
Zwierzęta
(576)
Przyjaźń
(571)
Dziecko
(541)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Miłość
(515)
Żydzi
(501)
Literatura dziecięca amerykańska
(463)
Opowiadanie dziecięce polskie
(450)
Magia
(444)
Relacje międzyludzkie
(427)
Tajemnica
(425)
Literatura
(410)
Psy
(403)
Policjanci
(401)
Lektura szkolna
(398)
Literatura młodzieżowa polska
(393)
Sztuka
(385)
Język polski
(383)
Uczucia
(382)
Wielkopolska
(363)
Boże Narodzenie
(338)
Dzieci
(328)
Książki dla małych dzieci
(326)
Poezja dziecięca polska
(321)
Kultura
(320)
Koty
(315)
Osoby zaginione
(315)
Historia
(313)
Polityka
(310)
Powieść niemiecka
(310)
Powieść rosyjska
(308)
Życie codzienne
(287)
Filozofia
(286)
Wychowanie w rodzinie
(285)
Przestępczość zorganizowana
(279)
Publicystyka polska
(279)
Dziewczęta
(276)
Nastolatki
(276)
Przedsiębiorstwo
(268)
Dramat polski
(259)
Literatura młodzieżowa angielska
(257)
Dziennikarze
(240)
Opowiadanie polskie
(236)
Pamiętniki polskie
(236)
Seryjni zabójcy
(236)
Pisarze polscy
(231)
Wojsko
(231)
Ludzie a zwierzęta
(224)
Małżeństwo
(221)
Politycy
(220)
Podróże
(216)
Wojna
(215)
Trudne sytuacje życiowe
(213)
Uczniowie
(212)
Arystokracja
(211)
Rodzeństwo
(211)
Stosunki interpersonalne
(211)
Uprowadzenie
(210)
Odżywianie
(209)
Fantastyka
(206)
Zarządzanie
(206)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(201)
Powieść młodzieżowa polska
(198)
Opowiadania polskie
(195)
Wojna 1939-1945 r.
(194)
Prywatni detektywi
(193)
Język angielski
(192)
Śmierć
(192)
Sekrety rodzinne
(189)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(188)
Literatura dziecięca
(187)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(187)
Literatura dziecięca niemiecka
(185)
Pisarze
(184)
Samorealizacja
(181)
Matematyka
(180)
Terroryzm
(178)
Młodzież
(172)
Psychoterapia
(172)
Poszukiwania zaginionych
(171)
Fizyka
(170)
Wybory życiowe
(170)
Teatr polski
(167)
Wychowanie
(166)
Aktorzy
(165)
Koń
(164)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(164)
Muzyka
(164)
Władcy
(164)
Kucharstwo
(161)
Osobowość
(160)
Film polski
(159)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(4)
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Poradnik
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Włochy / Mirek Drewniak. - Bielsko-Biała : Pascal, copyright 2006. - 159 s. : fot. kolor. ; 25 cm.
(Przewodnik Kulinarny)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 910/912 (1 egz.)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi. Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami. Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2017. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. Italia do zjedzenia jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania, o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a także śmiałe, autorskie modyfikacje znanych przepisów. Książkę dosłownie pochłonąłem." Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko - omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! [empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jamie gotuje po włosku / [Jamie Oliver ; przekład Dorota Malina]. - Kraków : Insignis Media, copyright 2018. - 405, [3] strony : fotografie kolorowe ; 26 cm.
"Jamie gotuje po włosku" jest hołdem na cześć kuchni Włoch. Jamie chce się podzielić miłością, jaką darzy ulubioną gastronomię smakoszy z całego świata, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczony kalafior, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. W końcowym rozdziale, Włoskie ABC, znajdziesz przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach. Niektóre potrawy można przygotować błyskawicznie, inne wymagają czasu. Są tu tradycyjne receptury i oryginalne propozycje Jamiego, dania na co dzień i pracochłonne rarytasy na specjalne okazje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319 stron : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obiad w Rzymie : historia świata w jednym posiłku / Andreas Viestad ; tłumaczenie Małgorzata Rost. - Wydanie I. - Kraków : Znak, 2021. - 267, [5] stron : ilustracje ; 20 cm.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej