Mięso
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
(8)
Filia nr 2 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 3 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 6 Wypożyczalnia
(1)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
(2)
Mediateka Wypożyczalnia
(1)
Autor
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Eckert Anneliese
(1)
Eckert Gerhard
(1)
Grabowski Tadeusz
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Kocierz Katarzyna
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Michałowska Monika
(1)
Misiarz Marta
(1)
Nowak Andrzej Wojciech (1974- )
(1)
Oetker Rudolf August
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Rabizo Ilona
(1)
Sabela Bartek
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Sumińska Dorota
(1)
Trojan Eleonora
(1)
Trubicka Hanna
(1)
Urbański Jarosław (1964- )
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Polska
(1613)
Poezja polska
(1543)
Literatura polska
(1430)
Kobieta
(1412)
Literatura dziecięca polska
(1301)
Mięso
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1269)
Rodzina
(695)
Zabójstwo
(649)
Zwierzęta
(576)
Przyjaźń
(571)
Dziecko
(541)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Miłość
(515)
Żydzi
(501)
Literatura dziecięca amerykańska
(463)
Opowiadanie dziecięce polskie
(450)
Magia
(444)
Relacje międzyludzkie
(427)
Tajemnica
(425)
Literatura
(410)
Psy
(403)
Policjanci
(401)
Lektura szkolna
(398)
Literatura młodzieżowa polska
(393)
Sztuka
(385)
Język polski
(383)
Uczucia
(382)
Wielkopolska
(363)
Boże Narodzenie
(338)
Dzieci
(328)
Książki dla małych dzieci
(326)
Poezja dziecięca polska
(321)
Kultura
(320)
Koty
(315)
Osoby zaginione
(315)
Historia
(313)
Polityka
(310)
Powieść niemiecka
(310)
Powieść rosyjska
(308)
Życie codzienne
(287)
Filozofia
(286)
Wychowanie w rodzinie
(285)
Przestępczość zorganizowana
(279)
Publicystyka polska
(279)
Dziewczęta
(276)
Nastolatki
(276)
Przedsiębiorstwo
(268)
Dramat polski
(259)
Literatura młodzieżowa angielska
(257)
Dziennikarze
(240)
Opowiadanie polskie
(236)
Pamiętniki polskie
(236)
Seryjni zabójcy
(236)
Pisarze polscy
(231)
Wojsko
(231)
Ludzie a zwierzęta
(224)
Małżeństwo
(221)
Politycy
(220)
Podróże
(216)
Wojna
(215)
Trudne sytuacje życiowe
(213)
Uczniowie
(212)
Arystokracja
(211)
Rodzeństwo
(211)
Stosunki interpersonalne
(211)
Uprowadzenie
(210)
Odżywianie
(209)
Fantastyka
(206)
Zarządzanie
(206)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(201)
Powieść młodzieżowa polska
(198)
Opowiadania polskie
(195)
Wojna 1939-1945 r.
(194)
Prywatni detektywi
(193)
Język angielski
(192)
Śmierć
(192)
Sekrety rodzinne
(189)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(188)
Literatura dziecięca
(187)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(187)
Literatura dziecięca niemiecka
(185)
Pisarze
(184)
Samorealizacja
(181)
Matematyka
(180)
Terroryzm
(178)
Młodzież
(172)
Psychoterapia
(172)
Poszukiwania zaginionych
(171)
Fizyka
(170)
Wybory życiowe
(170)
Teatr polski
(167)
Wychowanie
(166)
Aktorzy
(165)
Koń
(164)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(164)
Muzyka
(164)
Władcy
(164)
Kucharstwo
(161)
Osobowość
(160)
Film polski
(159)
Temat: czas
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1945-1989
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Socjologia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wędlinę można przygotować w domu samodzielnie! Od tej chwili zrobienie swojskiej wędliny będzie łatwe! Sami zdecydujecie, co dać do środka i jak powinna smakować. Cosima Bellersen Quirini poprowadzi cię za rękę, i krok po kroku poprowadzi do pierwszego domowego wyrobu. Dzięki sprytnym wskazówkom i oryginalnym dodatkom wykreujesz nadzwyczajne rodzaje wędlin we własnej kuchni. Zapraszamy do degustacji! Koperkowe salami, śmietankowa pasztetowa z pieczonymi owocami, metka z ziołami, bawarski pasztet, salami jagnięce z porto…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepisy na dania przyrządzone na bazie mięsa mielonego. Oprócz kotletów i pulpetów w różnych odsłonach przedstawiamy ciekawe pomysły m.in. na gołąbki, pieczeń rzymską i tatar w wielu wydaniach. Nie zabrakło tu też receptur na specjały z mięsa mielonego pochodzące z kuchni światowej, m.in. na jajka po szkocku, grecką musakę i zupę po meksykańsku. Wśród prezentowanych przepisów znalazły się propozycje odpowiednie zarówno na codzienny obiad, np. kotlety mielone z nadzieniem chrzanowym, jak i na specjalną okazję, np. mus z piersi indyka czy krokiety cielęce ze szpinakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 62 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : WAM, copyright 2010. - 216 s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Odbiór sztuk padłych.
Na początku XX wieku pewna gospodyni domowa z hrabstwa Sussex zamówiła pięćdziesiąt kurczaków. W wyniku nieporozumienia przysłano jej pięćset sztuk. Trzy lata później miała ich już dziesięć tysięcy, a hrabstwo stało się największym ośrodkiem produkcji drobiu na świecie. Gdy tematem efektywnego rozmnażania zwierząt zainteresowali się biolodzy, genetycy i chemicy, hodowle szybko zaczęły przypominać masową produkcję.
Wędrówka tusz to zapis dziesiątek rozmów pokazujących mnogość perspektyw – hodowców, pracowników ferm, weterynarzy, aktywistów działających na rzecz praw zwierząt, przywódców religijnych i polityków. Bartek Sabela ze znajomością rzeczy opowiada o procesie produkcji mięsa: od narodzin zwierzęcia przez jego przyspieszony techniką rozwój po szybką – przez wielu uważaną za humanitarną – śmierć. Uważnie wczytuje się w pisma branży hodowlanej i raporty GUS-u, zagłębia w Biblię i prace filozofów. A wszystko po to, by rzetelnie opowiedzieć o miejscu zwierząt we współczesnym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / dr n. o zdr. Hanna Stolińska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2020. - 298, [1] strona : ilustracje, tabele ; 22 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów. [opis wydawcy książki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Mediateka Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dość! - krzyczy Dorota Sumińska, bo jak nikt inny rozumie zwierzęta i z dnia na dzień coraz bardziej nienawidzi ludzkości, która uważa się za ważniejszą od wszystkiego, co człowiekiem nie jest. Zasiada na tronie świata i chce być jego panem. Panem życia i śmierci. Dąży do podporządkowywania sobie innych żywych istot, stanowienia o ich wolności i przestrzeni do życia, godzinach snu, posiłku, wypróżniania się i zażywania cielesnych przyjemności; do zabierania im dzieci; do zmieniania ich życia w piekło. Gdy takie traktowanie dotyczy samego człowieka, bez ogródek nazywamy je zbrodnią, bestialstwem, mordem. A jednocześnie ze zniewolenia i zabijania zwierząt uczyniliśmy dochodowy interes. To książka protest. Książka manifest. Krzyk „suki w ludzkiej skórze” - jak pisze o sobie Sumińska. Do bólu prawdziwy, gorzki i bolesny głos w sprawie zwierząt i ludzi, dobitny niczym Głód Caparrósa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Domowy Wyrób)
Dziedzina i ujęcie
Na okł. podtyt.: wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów : dokładne wskazówki na temat utrwalania mięs: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami. Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, "mięsną łamigłówkę", wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej