Weganizm
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Publiczna w Ostrowie Wielkopolskim
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
Placówka
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
(8)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
(2)
Mediateka Wypożyczalnia
(1)
Autor
Dymek Marta
(3)
Rybarczyk Ina
(2)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Markowska Magdalena
(1)
Mottes Miki
(1)
Parol Damian
(1)
Pawlik Marek
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(7)
nieznany (1 0)
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Polska
(1613)
Poezja polska
(1543)
Literatura polska
(1430)
Kobieta
(1411)
Literatura dziecięca polska
(1301)
Weganizm
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1269)
Rodzina
(694)
Zabójstwo
(648)
Zwierzęta
(574)
Przyjaźń
(571)
Dziecko
(541)
Śledztwo i dochodzenie
(525)
Miłość
(514)
Żydzi
(501)
Literatura dziecięca amerykańska
(463)
Opowiadanie dziecięce polskie
(450)
Magia
(444)
Relacje międzyludzkie
(425)
Tajemnica
(424)
Literatura
(410)
Psy
(403)
Policjanci
(400)
Lektura szkolna
(398)
Literatura młodzieżowa polska
(393)
Sztuka
(385)
Język polski
(383)
Uczucia
(382)
Wielkopolska
(363)
Boże Narodzenie
(338)
Dzieci
(328)
Książki dla małych dzieci
(326)
Poezja dziecięca polska
(321)
Kultura
(320)
Osoby zaginione
(315)
Historia
(313)
Koty
(313)
Polityka
(310)
Powieść niemiecka
(310)
Powieść rosyjska
(308)
Życie codzienne
(287)
Filozofia
(286)
Wychowanie w rodzinie
(285)
Publicystyka polska
(279)
Przestępczość zorganizowana
(278)
Dziewczęta
(276)
Nastolatki
(276)
Przedsiębiorstwo
(268)
Dramat polski
(259)
Literatura młodzieżowa angielska
(257)
Dziennikarze
(240)
Opowiadanie polskie
(236)
Pamiętniki polskie
(236)
Seryjni zabójcy
(235)
Pisarze polscy
(231)
Wojsko
(231)
Ludzie a zwierzęta
(224)
Małżeństwo
(220)
Politycy
(220)
Podróże
(216)
Wojna
(215)
Trudne sytuacje życiowe
(213)
Uczniowie
(212)
Arystokracja
(211)
Stosunki interpersonalne
(211)
Rodzeństwo
(210)
Uprowadzenie
(210)
Odżywianie
(209)
Fantastyka
(206)
Zarządzanie
(206)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(201)
Powieść młodzieżowa polska
(198)
Opowiadania polskie
(195)
Wojna 1939-1945 r.
(194)
Prywatni detektywi
(193)
Język angielski
(192)
Śmierć
(192)
Sekrety rodzinne
(189)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(188)
Literatura dziecięca
(187)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(187)
Literatura dziecięca niemiecka
(185)
Pisarze
(184)
Samorealizacja
(181)
Matematyka
(180)
Terroryzm
(178)
Młodzież
(172)
Psychoterapia
(172)
Poszukiwania zaginionych
(171)
Fizyka
(170)
Wybory życiowe
(170)
Teatr polski
(167)
Wychowanie
(166)
Aktorzy
(165)
Koń
(164)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(164)
Muzyka
(164)
Władcy
(164)
Kucharstwo
(161)
Osobowość
(160)
Film polski
(159)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Milk power : mleko roślinne - 80 przepisów / Mercedes Blasco. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2017. - 263, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Na okładce: Napoje, zupy, desery, koktajle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Nowość Marty Dymek! Obłędnie smaczne dowody, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz. I że można gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami i możliwościami. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Filia nr 7 Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Vege na diecie / Magdalena Markowska - Łódź : Feeria ; 2015 . - 270, [1] stron : il. kolor. ; 20 cm
Coraz więcej osób z rozmaitych przyczyn decyduje się na niejedzenie mięsa i produktów odzwierzęcych. Nie jest jednak łatwo dobrze zbilansować dietę, tak, aby dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych składników, i jednocześnie… nie zmienić drastycznie wagi. Bo przecież wegetariańskie przysmaki też potrafią być kaloryczne! Czym zastąpić mięso i jak układać posiłki, by jeść zdrowo, kolorowo i smakowicie? Specjalistka od pysznego i zdrowego jedzenia, Magdalena Makarowska, tym razem zabiera się za prześwietlenie diety wegetariańskiej i wegańskiej i podpowiada, jak mądrze wykluczyć mięso z diety. Do tego jak zwykle plan posiłków z przepisami i apetyczne zdjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Mediateka Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P-N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łowcy smaków / Ina Rybarczyk ; [fotografie Marek Pawlik]. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2017. - 311, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Na okładce podtytuł : roślina kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
Na stronie tytułowej nazwa bloga: tth true taste hunters.
Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru. Otwórz okno na kulinarny świat, pełen nowych smaków i zapachów. Świat kuchni roślinnej, bez glutenu i rafinowanego cukru. Kuchni, która zmieni jakość twojego życia i pozwoli cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie pełnią zdrowia. Wyczarowuje się tu burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera ani grama masła. Na deser przyrządzamy ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z… batatów. W kuchni roślinnej nie ma ograniczeń! Jest za to smak pysznej zdrowej wolności. Pokaże ci go Ina Rybarczyk, autorka znanego bloga roślinnego True Taste Hunters. To co? Dasz się namówić na podróż? Niezwykle inspirującą podróż w poszukiwaniu prawdziwego smaku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łowcy smaków : cztery pory roku / Ina Rybarczyk. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2018. - 317, [1] strona : fotografie ; 26 cm.
Na okładce podtytuł: roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.
W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Gotowanie niech ci umilą artystyczne plamy barwne, stworzone specjalnie przez autorkę dla podkreślenia wachlarza odcieni i kolorów każdej z pór roku. I ty stwórz swoje małe smakowite arcydzieła! Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej